Vi tar imot dine filer, og trykker dem slik du har laget dem. 
Under ser du ulike "guidelines" for hvordan dere kan lage filer, slik at disse blir mest optimale for oss og best mulig resultat for dere. 


PDF til trykk

Mange ønsker å levere ferdige, trykkbare filer til oss. Da er det viktig at du sørger for at du er klar over hvilke fargeprofiler og parametre du skriver PDF-filen i.

Under kan du laste ned vår fargeprofil og Adobe PDF Presets:

Last ned icc profilen her

Last ned csf profilen her

Last ned Adobe PDF Presets


Instruksjon for innlegging i Windows
.icc-fil legges inn her:
\Windows\system32\spool\drivers\color

.csf-fil legges inn her:
\Documents and settings\(Bruker)\Programdata\Adobe\Color\Settings

.joboptions-fil legges inn her:
Library – Application Support – Adobe PDF – Settings

Instruksjon for innlegging i Mac OS X
.icc-fil legges inn her:
Mac HD > Bibliotek > ColorSync > Profiles

.csf-fil legges inn her:
Mac HD > Bibliotek > Application Support > Adobe > Color > Settings

.joboptions-fil legges inn her:
C: /Document and Settings/Navn/Programdata/Adobe/Color/Settings.

Om noe er uklart, bare ring, mail eller kom en rask tur innom. Vi hjelper deg gjerne  med å få det riktig fra start, så sparer vi deg og oss for tidstyver og bekymringer i etterkant!


Unngå feil

Unngå de vanligste feilene

1. Microsoftprodukter
Det finnes ikke programmer fra Microsoft som er tilpasset profesjonell firefargeproduksjon. Betrakt dokument som er lagd i Officepakken som tilpasset fargeutskrift. Vår digitale maskin fungerer stort sett på samme måte som en printer og kan derfor trykke Microsoft dokumenter på en tilfredstillende måte.

2. Glemte bilder
En av de vanligste feilene ved levering av dokumener er at de høyoppløselige bildene mangler. De fleste layout programmene vi jobber med, lager en lenke til det egentlige bilde, og det bilde/bilder som sees i dokumentet er bare en forhåndsvisning av det originale bildet. Dette gjelder også for Pagemaker, selv om man der kan velge å inkludere bildene i dokumentet. Quark, Illustrator og Indesign jobber alle sammen med lenker til originalbildet. Husk derfor å legge ved originalbildene. Dette gjelder ikke for PDF-filer, som inkluderer fonter og bilder.

3. Utfallende trykk
En vanlig feil er å legge bilder/farger kant i kant med papirkanten. Det ser greit ut på skjermen, men for å unngå hvite glipper etter skjæringen trengs det et visst utfall utenfor papirformatet. La bilder og farger gå 3 mm utenfor papirformatet.

4. Fonter
Savnede fonter er en typisk feil. Send derfor også med en print så vi enklere kan oppdage dette og finne en erstatningsfont. Å sende trykkbare PDF-filer kan løse dette problemet hvis man passer på å inkludere alle typesnitt i PDF-filen. Det kan likevel også her bli feil på grunn av at enkelte fonter ikke får inkluderes eller at det er benyttet en truetype font.

5. Ikke oversendt prøvetrykk/print
Det er viktig, så lenge det lar seg gjøre, å sende med en utskrift av dokumentet. Det hender ofte at noe er borte eller at tekst er annerledes brekt eller erstattet. Da er det greit å ha en print å sammenligne med før man starter trykkingen.

6. Skadede CDer/minnepenner
Kontroller alltid at filene du har kopiert over på cden/minnepennen på er leselig på en annen maskin enn din egen. Kontroller også at det ikke er unødvendige dokumenter, fonter eller bilder på disken.

7. Lavoppløslige bilder
Savnede bilder er en ting, lavoppløste bilder er en annen. Bilder hentet fra internett fungerer dårlig. De ligger ofte med en oppløsning på 72 dpi, noe som ser bra ut på skjermen men ikke er godt nok for trykk eller print. Vi bruker å anbefale en oppløsning på 300 dpi. Bildene bør heller ikke forandres så mye i størrelse i layoutprogrammet (bør ikke forstørres er enn 140% og ikke mindre enn 50%) Trenger man å forminske bilde drastisk i layout-programmet bør bildets størrelse endres i Photoshop i stedet. Bildet skal fortsatt beholde sin opprinnelige oppløsning.

8. Bilder i RGB og CMYK
Vår digitale maskin takler både RGB bilder og CMYK bilder. Skal derimot jobben trykkes i offset må bildene være CMYK.

9. CMYK- og PMS-farger
Vær nøye og sjekk at det ikke blandes CMYK- og PMS-farger i samme fil med mindre dette gjøres bevisst.

10. Dårlige PDF-filer
Det anbefales at det lages PDF-filer. Vær nøye med å tilse at alle fonter og typesnitt er inkludert og rett oppløsning er valgt.


Fargestyring

For å få best mulig fargegjengivelse og trykkvalitet på jobbene vi trykker, har vi besluttet å legge oss på industristandarden for grafisk bransje. Denne standarden inneholder entydige og målbare krav til trykkvalitet. Vi besluttet å bruke kun en ISO standard, ISO Coated v2 300% (ECI).

Kort om hva en ICC-profil profil gjør, og hvordan den fungerer?
Enhver enhet som gjengir farger har ulike egenskaper avhengig av leverandør, alder og slitasje. Farger kan derfor gjengis forskjellig på en monitor og et trykt papir. Egenskaper for skjermer, scannere, trykkpresser og skrivere kan beskrives ved hjelp av en standard utarbeidet av International Color Consertium. Denne beskrivelsen, som inneholder informasjon om hvordan en enkelt enhet gjengir farge, kalles en ICC-profil.

ICC-profiler standardiserer visningen av trykksaken slik at fargene blir tilnærmet identisk ved sammenligning mellom de ulike enhetene. I en ICC-profil er det lagt inn data som skal tilpasse trykkdokumentet for trykking. Det tas høyde for en rekke faktorer som f.eks. punktstigning, papirfarge og det faktum at jobben trykkes med fire prosess-farger (CMYK) og ikke i RGB som vises på din skjerm.

bokstaver satt sammen.jpg
loadBinary.aspx.gif
Heidleberg.JPG